КОРИСНИ ИНФОРМАЦИИ

Стандарден контејнер

''DRY CARGO'' КОНТЕЈНЕР (DCC)

"HIGH CUBE" КОНТЕЈНЕР (HC)

Стандардните контејнери се најчестите контејнери во индустријата за поморски транспорт поради нивната голема разновидност. Достапно во 20 'и 40' стапки, каде што 40 'може да биде 40' HC (High Cobe), што е повисоко и затоа има поголем кубен капацитет. За разлика од стандардните контејнери, кои се високи 2591 mm (8'6"), контејнерите "High Cube" се високи 2896 mm (9'6").

 

ДИМЕНЗИИ

20′ SPC/GP

40′ SPC/DCC

40′ HIGH CUBE

Должина (mm)

5 890

12 015

12 010

Ширина (mm)

2 340

2 340

2 345

Висина (mm)

2 390

2 345

2 685

       

ВРАТИ НА КОНТЕЈНЕРИТЕ

20′ SPC/GP

40′ SPC/DCC

40′ HIGH CUBE

Ширина (mm)

2 290

2 296

2 335

Висина (mm)

2 280

2 280

2 585

       
 

20′ SPC/GP

40′ SPC/DCC

40′ HIGH CUBE

КУБИКАЖА (cbm)

33.0

67.0

76.0

       
 

20′ SPC/GP

40′ SPC/DCC

40′ HIGH CUBE

ТЕЖИНА НА КОНТИЈНЕРИТЕ (kg)

2180

3 640

3 810

       
 

20′ SPC/GP

40′ SPC/DCC

40′ HIGH CUBE

ТЕЖИНА НА СТОКИТЕ (kg)

28 300

28 800

29 790

Open Top контејнер

Контејнерите "open top" се разликуваат од стандардните контејнери со сопствени покриви - направени од монтажни греди покриени со церади. Оваа конструкција овозможува утовар на товар кој не се вклопува во стандарден контејнер со неговите димензии или бара горно полнење со дигалка. Вообичаено, контејнерите со отворен врв се 20 или 40 стапки.

 

 

ДИМЕНЗИИ

20′ OT

40′ OT

Должина (mm)

5 890

12 020

Ширина (mm)

2 340

2 340

Висина (mm)

2 295

2 280

     

ДИНЗИЈА НА ВРАТИТЕ НА КОНТЕЈНЕРОТ

20′ OT

40′ OT

Ширина (mm)

2 285

2 280

Висина (mm)

2 250

2 230

     
 

20′ OT

40′ OT

КУБИКАЖА (кубни метри)

32.0

64.0

     
 

20′ OT

40′ OT

ТЕЖИНА НА КОНТЕЈНЕРОТ (kg)

2 450

4 050

     
 

20′ OT

40′ OT

ТЕЖИНА НА ТОВАР (kg)

30 050

28 450

Контејнери за ладење

Разладни контејнери (RC) се користат за стоки што мора да се транспортираат на постојана позитивна или негативна температура. Тоа се главно прехранбени производи како овошје, зеленчук, месо и млечни производи. Димензиите на контејнерите за ладење се стандардни 20 'и 40' стапки, единствената разлика е во малку помалиот кубен капацитет поради просторот што го зафаќа опремата за ладење.

 

 

ДИМЕНЗИИ

20′ RC

40′ RC

Должина (мм)

5 450

11 550

Ширина (мм)

2 260

2 270

Височина (мм)

2 245

2 200

     

ДИМЕНЗИИ НА ВРАТАТА

20′ RC

40′ RC

Ширина (мм)

2 260

2 270

Висина (мм)

2 200

2 170

     
 

20′ RC

40′ RC

КУБИКАЖА (кубни метри)

27.7

57.8

     
 

20′ RC

40′ RC

ТЕЖИНА НА КОНТЕЈНЕРОТ (кг)

2 860

4 420

     
 

20′ RC

40′ RC

ТЕЖИНА НА СТОКИТЕ (кг)

29 140

29 580

 

 

Flat rack контејнер

“Flat Rack” контејнерите (FRC) се користат за тешки и преголеми товари, како и за товари што треба да се натоварат одозгора или од страна. Ова е можно поради армираната основа и недостаток на хоризонтални странични ѕидови и покрив. Контејнерите се достапни во стандардни 20 'и 40' стапки и носивост до 31.000 kg и 39.000 kg, соодветно.

 

 

ДИМЕНЗИИ

20′ FRC

40′ FRC

Должина (мм)

6 058

12 192

Ширина (мм)

2 438

2 245

Висина на платформата (мм)

370

648

     
 

20′ FRC

40′ FRC

БРУТО ТЕЖИНА (кг)

34 000

45 000

     
 

20′ FRC

40′ FRC

ТЕЖИНА НА КОНТЕЈНЕРОТ (кг)

2 740

5 700

     
 

20′ FRC

40′ FRC

ТЕЖИНА НА СТОКАТА (кг)

31 260

39 300

 

 

Платформи за контејнери

Платформите за контејнери (PC) содржат само армирана подна платформа која има многу висок капацитет. Овозможува транспорт на многу тешка стока на кратки растојанија. Овие контејнери имаат дрвена подна платформа околу која има армирана метална рамка. Овој тип на контејнер е достапен во стандардни големини и има максимална носивост до 47.000 kg.

 

 

ДИМЕНЗИИ

40′ PC

Должина (мм)

12 192

Ширина (мм)

2 245

Висина на платформата (мм)

648

   
 

40′ PC

БРУТО ТЕЖИНА (кг)

52 500

   
 

40′ PC

ТЕЖИНА НА КОНТЕЈНЕРОТ (кг)

5 150

   
 

40′ PC

ТЕЖИНА НА СТОКАТА (кг)

47 350